tirsdag 18. mai 2010

Har noen sett et slikt monsterinnsekt før?

Vi reiste på hytten og utstyrte terassen med noen nye baden-baden stoler. Det var deilig å innta behagelig stilling i vårsolen, men til min store forskrekkelse oppdaget jeg at jeg ikke var alene i stolen! Dette monsteret av et innsekt ville også nyte finværet i komfortabel solstol. Jeg har aldri sett et så stort innsekt i Norge. Den var like stor som pekefingeren min, med to gigantiske følehorn. Noen som vet hvilket innsekt dette er?
Det verste var at vi fant et til senere. Håper de ikke treffer hverandre og stifter familie.... Hytten vår ligger i skogkanten, og de vakre skogene er fredet. Dette gir rikt dyreliv. Elsker å se store flokker med hjort, men monsterinnsektene trenger ikke å komme så nærme...Min datter som ikke (forståelig nok) er så glad i småkryp, inntok lørdagsgrøten med beina godt opptrukken. Minstemann er mer fascinert enn redd. Han er redd for å skade dem også, og roper på mamma når små kryp dukker opp på trampolinen.  Maur og små edderkopper må forsiktig løftes vekk så ikke han skal hoppe på dem. De kan brekke beina sier han. Ordentlig dyrevenn som sin mor.

Det er heldigvis ikke bare skumle innsekter i den sunnfjordske natur. Nydelige blomster dekker markene nå! Gir energi disse dagene på hytten. Her hjemme er det hektisk å være kontaktlærer for tiende-klasse. Vi er i eksamensmodus , og jeg er nok like stresset som den snille klassen min, så det blir ikke mye tid til blogging. Men kommer nok straks sterkere tilbake når jeg starter min deilige ferie:)

Klem fra meg!

7 kommentarer:

 1. Gått a' banen jeg løftet også opp beina mine nå. :D

  Jeg ble så nysgjerrig og lette litt, jeg lurer på om det er en Lamia textor, eller en vever. Men jeg er ikke sikker. :)

  SvarSlett
 2. Utrolig! Det er nok en Lamia texter, eller vever som den kalles på norsk! Den er veldig sjelden, så det er utrolig at vi så to stk. Men den ligner også på prionus coriarius som er utrydningstruet, og er nesten ikke sett i norsk fauna siden før krigen.Fascinerende. Godt at disse skogene rundt hytten er fredet, og jeg håper de forblir det for all fremtid:)

  SvarSlett
 3. Så spennede da :-) Ser nok mer skremmende ut denn de er diss krypene :-)

  Ønsker deg en fiiin kveld !
  Klem, Nostalgia

  SvarSlett
 4. Nå har jeg studert en rekke bilder av liknende innsekter, og funnet ut at det ligner mest på en tømmermann, acanthokinus aedilis, som er en vanlig art i norske skoger. Ikke regnet som noe sjeldenhet akkurat:) Ble plutselig veldig redd da jeg leste meg opp på trebukkfamilien, for det finnes jo en art, husbukk heter de som legger larver i husveggene. Larvene spiser opp treverket, og etter noen år detter plutselig huset (eller hytten..) ned, totalt pulverisert.

  Skrekk og gru, har de planer om å pulverisere hytten vår, tenkte jeg. Men husbukken er liten, bare noen mm. Ikke monsterstørrelse på et par cm.

  SvarSlett
 5. Fysj, ja den var jo imponerende, men foretrakk å se den på pc'en. Ser ut som hytten deres er et skikkelig herlig og fredelig sted.
  Gratulerer med overstått forresten - gave venter ;)
  Klem

  SvarSlett
 6. Jeg har panisk fobi mot akkurat de der. Jeg er så redd dem. De kommer nesten alltid to og to, aner ikke hvorfor. kanskje kjærester. :P

  Jeg har panikk for alle biller jeg da +++ Sommeren blir litt ødelagt på den måten.

  SvarSlett